Skip to main content

El viatge comença entre les vinyes de Rubió de Sòls, el petit celler dirigit per Judit Sogas (Valls, 1972), situat als afores del pintoresc poble de Rubió de Baix, també conegut com "de Sòls", al municipi de Foradada (la Noguera), a la vall del Montsec de Rúbies. En aquest entorn natural, una dona amb una mirada càlida i enèrgica ha decidit revifar la varietat de raïm xarel·lo, amb una gestió de la terra totalment artesanal i ecològica.

Enòloga i viticultora de professió, els seus inicis professionals van transcórrer a diversos cellers del Penedès, un dels centres neuràlgics de la producció vinícola catalana. Fins que un dia, descobrint unes terres a Rubió de Sòls, a la serra del Munt, va quedar enamorada. Li va cridar l'atenció que, malgrat no hi hagués vinya a la zona, havia existit fa diverses generacions, abans de la fil·loxera. Així, el 2009, amb la seva parella, va adquirir la finca Vinyes Dalt, amb cinc hectàrees i una masia. Des d'aquell moment, s'ha dedicat en cos i ànima a fer créixer el celler, gairebé tota sola.

Es considera una "nova pagesa". Amb el pas de les estacions, ha desenvolupat un fort sentiment de connexió amb la terra. Ara comença a viure-la i respirar-la; s'identifica amb ella. "Potser en el dia a dia no te n'adones, però si alguna vegada te n'allunyes, la trobes molt a faltar", assegura.

Tot i això, el món de la pagesia no és un camí fàcil. Especialment quan es busca una producció orgànica, artesanal i minuciosa, com la que duu a terme Judit. El canvi climàtic, amb gelades primaverals, sequeres i plagues, complica encara més les coses. Encara no pot garantir una producció anual òptima i reconeix que el principal suport econòmic del seu llar és el seu marit. "Ara mateix no guanyo diners, però tampoc en perdo. Intento sobreviure", confessa.

La seva aspiració és arribar a una producció òptima d'entre 10.000 i 15.000 ampolles a l'any, tot i que actualment es troba en 5.000. És una tasca feixuga, especialment quan sorgeixen nous petits cellers per tot arreu, augmentant la competència. Tot i així, Judit està decidida a continuar endavant amb el seu somni, consciença que només amb molt esforç i il·lusió podran assolir-ho.

https://www.instagram.com/reel/C58Xa4To1sh/?igsh=MTM3aG94cGhqb2ZxdA==

Aquesta web utilitza cookies pròpies per al correcte funcionament. En fer clic al botó, acceptes aquestes tecnologies i el processament de les dades per a aquests propòsits.    Més informació
Privacidad